Poco Piu

Concert met kamerkoor Poco Piu

april 20, 2024 Grote Kerk Elst

Details

Tijd : 20:00
Contact Email : www.pocopiu.nl

Eternal light

Concert met kamerkoor Poco Piu uit Nijmegen

Op 20 en 21 april 2024 zingt Poco Più onder leiding van Saskia Regtering een programma met als titel Eternal Light. Dit programma sluit aan bij de herdenkingen van begin mei. Dat klinkt misschien heel droevig, maar dat is het niet. Het gaat om muziek die op de eerste plaats de levenden wil sterken als zij de gestorvenen herdenken.

De Engelse componist Howard Goodall (*1958) schreef in 2008 Eternal Light, a Requiem. Hij combineert daarin teksten uit de Latijnse mis voor de gestorvenen met gedichten van een aantal dichters. E´n daarvan is het beroemde In Flanders Fields, dat John McCrae schreef over de klaprozen die bloeien op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Goodall zegt er zelf over: “Een modern Requiem is er voor mij een dat het ondraaglijke verlies en het gemis die gepaard gaan met de dood van geliefden erkent. Dat verlies wordt niet verzacht door platitudes over de vreugde die ons in het hiernamaals wacht. Dit Requiem is, net als dat van Brahms, bestemd voor de levenden – het wil zich verhouden tot hun lijden en draagkracht, een Requiem dat zich concentreert op de gevolgen van een groot verlies.”

Howard Goodall componeerde eerder al een stuk met een soortgelijk uitgangspunt: In Memoriam Anne Frank werd geschreven bij gelegenheid van de 50e sterfdag van Anne Frank, die in 1945 omkwam in Bergen-Belsen. Goodall kreeg een compositieopdracht van The Voices Foundation, een stichting die zang door schoolkinderen wil stimuleren. Goodall vond het daarom passend om een verbinding te maken met een van de beroemdste jonge mensen uit de Europese geschiedenis. De allesoverheersende boodschap van Anne Franks Dagboek, zegt Goodall, is er een van liefde en optimisme. Daarom moest het stuk vooral warmte en zachtheid uitstralen, ondanks de verschrikkelijke omstandigheden van haar leven en dood. Hij koos daarvoor gedichten uit van Christina Rossetti, Robert Louis Stevenson en Richard Lovelace.

Brendan Ashe is een Engelse componist, arrangeur en pianist. Hij schrijft veel muziek voor koor, het theater en films. In zijn stuk For The Fallen, an Anthem of Remembrance koos hij voor teksten van Laurence Binyon en Wilfred Owen. Voor de hymne Pascha Nostrum koos hij teksten uit het bijbelboek Jesaja.

De concerten vinden plaats in de Grote Kerk, Grote Molenstraat 2 te Elst (Gld.) op zaterdagavond 20 april en zondagmiddag 21 april 2024. Cathelijne Maat zal bij dit concert de piano bespelen. De aanvangstijden en toegangsprijs vind u binnenkort op onze site. Daar kun u dan ook kaarten bestellen.